Hur många ord finns det i det svenska språket?

Att räkna antalet ord som finns i ett språk kan låta som en enkel uppgift, men det är långt ifrån sant. När vi tittar på det svenska språket ser vi ett språk som är under ständig utveckling. Det svenska språket är ett språk fullt av sammansättningar, nybildningar och en konstant språklig utveckling. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur många ord som finns i det svenska språket, vad som egentligen räknas som ett ord och hur vårt ordförråd växer och förändras med tidens gång. 

Vad räknas som ett ord?

Innan vi kan berätta hur många ord som finns i det svenska språket så måste vi först veta vad vi menar med ord. Inom språkvetenskapen finns det olika sätta att definiera ett ord på:

  • Grundform: Ett ord i sin grundform som “springa”. Böjningar av ordet som “springer” och “sprang” räknas faktiskt inte som egna ord. 
  • Alla böjningsformer: Här skulle varje variant av ett ord som exempelvis “huset”, “husets” och “husen” ses som separata ord.
  • Sammansatta ord: I svenskan finns det stor kapacitet att bilda nya ord genom sammansättning som exempelvis “sjuksköterskeutbildning” eller “mobiltelefonhållare”. Dessa ord räknas oftast som egna ord även om det är två ord som är sammansatta. 

Hur man väljer att definiera ett “ord” påverkar totalsiffran av antalet ord som finns. 

Svenska Akademiens ordlista (SAOL)

En vanlig källa som man kan använda sig av för att få ett hum om hur många ord som finns i det svenska språket är Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Den fungerar som en norm för hur man stavar och böjer ord i det svenska språket. 

Den senaste versionen av SAOL, nummer 14 publicerades 2015, och innehåller cirka 126 000 ord. Det är dock viktigt att veta att SAOL inte räknar alla ord som existerar i det svenska språket, utan de listar de mest etablerade och vanligaste orden som vi använder. 

Svenska Akademiens ordbok (SAOB)

För att titta lite närmre på det svenska språket kan vi titta i Svenska Akademiens ordbok, som är ett historiskt projekt. I SAOB kan vi följa det svenska språket från år 1521 och framåt. SAOB är under konstant uppbyggnad. 

SAOB innehåller över 600 000 ord! Här kan vi även hitta gamla och ovanliga ord som inte längre används i vårt vardagliga språk. Även om SAOB är mer omfattande än SAOL så finns inte alla olika ordformer med i boken, utan den fokuserar på ordens grundformer. 

Sammansättningar: Oändliga möjligheter

En av de största anledningarna till att det inte går att säga exakt hur många ord som finns i det svenska språket är möjligheten som finns att skapa nya sammansatta ord. Till skillnad från många andra språk så kan man sätta ihop ord fritt i det svenska språket. Som exempelvis:

  • Sjuksköterskeutbildning
  • Bygglovsansökan 
  • Kuddkrig
  • Skatteåternäringsbesked
  • Mobilskal

Dessa ord finns inte alltid med i ordböcker men kan ändå förstås av dem som pratar svenska. Sammansättningar är en av anledningarna till att det svenska språket är under ständig utveckling och förändring. 

Hur många ord skapas varje år?

Språket ändras ständigt och varje år tillkommer det nya svenska ord. Institutet för folkminnen (Isof) publicerar varje år en nyordslista som fångar upp nya begrepp, ofta kopplade till teknik, samhällsdebatt eller trender. Exempel på nyord som har presenterats under åren är:

  • Plogga (2017): Att plocka skräp medan man joggar.
  • Coronahälsning (2020): Att hälsa utan att ta i hand.
  • Avokadoskanner (2024): En apparat som visar en avokados mognadsgrad.

Dessa ord visar att vårt ordförråd inte är statiskt, utan det är hela tiden i rörelse.

Hur många ord använder vi?

Det finns kanske hundratusentals ord i det svenska språket, men hur många använder vi egentligen? 

  • En genomsnittlig vuxen som pratar svenska har ett aktivt ordförråd på ca 20 000 till 30 000 ord som används i tal och skrift. 
  • Det passiva ordförrådet med ord som vi inte använder så ofta men som vi förstår, kan vara mellan 50 000 och 70 000 ord. 
  • Barn i skolåldern börjar oftast med ett ordförråd på runt 2 000- 3 000 ord. Deras ordförråd växer dock snabbt när de börjar läsa och kommunicera mer. 

En persons ordförråd påverkas av utbildning, yrke, intressen samt hur mycket man läser och lyssnar. 

Men, hur många ord finns det?

Det finns faktiskt inget exakt svar på hur många ord som finns i det svenska språket. Trots detta kan vi sammanfatta det vi vet:

  • SAOL listar cirka 126 000 ord.
  • SAOB listar över 600 000 ord, här hittar vi även historiska ord. 
  • Antalet möjliga sammansatta ord är i praktiken oändliga.
  • Det tillkommer nya ord i det svenska språket varje år. Både spontant och genom nyordslistor. 

Det är med andra ord omöjligt att säga exakt hur många ord som finns i det svenska språket. Om man räknar alla möjliga sammansättningar och varianter kan det svenska språket ha flera miljoner potentiella ord!

 


Publicerat

i

av

Etiketter: